Hoe werkt een condensatieketel?

Hoe werkt een condensatieketel?

Hoe werkt een condensatieketel; dat is een vraag die veel gesteld wordt door mensen die er over na zitten te denken om een condensatieketel te kopen. Een condensatieketel haalt een stuk hoger rendement dan een klassieke ketel en wanneer je op zoek bent naar nieuwe centrale verwarming, dan bestudeer je altijd de beste mogelijkheden. Door de juiste installatie te kiezen kun je op termijn besparen op je energiefactuur.

Om te begrijpen hoe een condensatieketel werkt, moet je eerst weten wat condensatie is. Het is een overgang van vloeistof naar damp, waarbij condensatiewarmte vrij komt. Een condensatieketel maakt gebruik van dit principe en hierbij wordt er meer energie benut dan bij een conventionele ketel.

Condensatietechniek

Fossiele brandstoffen, zoals aardolie, aardgas, steenkool en stookolie, zijn ontstaan uit resten van plantaardig en dierlijk leven in het geologische verleden van de aarde. Deze brandstoffen zijn koolwaterstofverbindingen. Technisch gezien werkt een condensatieketel als volgt:

Bij de verbranding van bijvoorbeeld 1 m³ aardgas wordt ongeveer 10 m³ lucht verbruikt. Hierdoor ontstaat warmte, 8 m³ stikstof, 1 m³ CO2 en 2 m³ waterdamp. De warmte wordt verspreid in de woning en de verbrandingsgassen verdwijnen door de schoorsteen naar buiten, bij een traditionele ketel.

Het maken van stoom kost energie, kijk bijvoorbeeld naar uw waterkoeler in uw keuken. Een condensatieketel maakt gebruikt van deze warmte, die 2 m³ waterdamp die normaal via de schoorsteen verdwijnt.

Deze waterdamp wordt afgekoeld tot onder het dauwpunt. Bij gas tot ongeveer 58 °C, mazout tot ongeveer 47 °C. Dit noemt men latente warmte, omdat door afkoeling er meer condensatie ontstaat en hierdoor verhoogt het rendement van uw ketel. Deze latente warmte is voor stookolie 6% en voor aardgas 11%. De energiebesparing voor gas loopt van minimum 14% tot meer dan 35%. Bij stookolie van 7% tot meer dan 35%.